1- 2 Su bardağı haşlanmış buğday
2- 2 Su bardağı haşlanmış nohut
3- 1 Su bardağı haşlanmış kuru fasulye
4- 1 Su bardağı pirinç
5- 1 Su bardağı Kuru Sarı Üzüm
6- 1 Su bardağı Kuru Kayısı
7- 10-12 adet kuru incir
8- 4 Su bardağı toz şeker
9- Portakal veya limon kabuğu
10- Bir Çay kaşığı tuz
Üzerini Süslemek İçin;
Hindistancevizi, Tarçın,
Ceviz, Fındık, Kabukları çıkartılmış Badem,
Kuş Üzümü, Sarı üzüm, Dolma Fıstığı,
Nar taneleri
Nar taneleri
Saray Aşuresi'nin Yapılışı;
Buğdayı Geceden kaynar su ile ıslatıp, tencerenin ağzını kapatıp
sabaha kadar bekletiyoruz. Sabahleyin şişmiş olan buğdayın üzerine
sıcak su ilave edip kaynamaya bırakıyoruz.
Buğday iyice kaynayacak, yumuşamaya yüz tuttuğu anda içine
sırasıyla haşlanmış nohut, kuru fasulye, kuş üzümü,
sırasıyla haşlanmış nohut, kuru fasulye, kuş üzümü,
tuz ve pirinci atıp birlikte kaynamaya bırakıyoruz. Su derecesini
ayarlıyoruz sıcak su ilavesiyle ayarlıyoruz.... İçine limon veya portakal
kabuğu koku versin diye ilave ediyoruz.
kabuğu koku versin diye ilave ediyoruz.
İyice piştiğinden emin olduktan sonra üzerine
şekerini ilave ediyoruz. Şekeri ilave ettiğimiz anda aşuremizin
sulandığını ve o koyu halinin geçtiğini göreceksiniz. Ve pişen
tanelerimiz de dirilecektir. Onun için şeker ile tekrar kaynatmaya
devam ediyoruz. Eski halini alınca altını söndürüyoruz.
Eğer severseniz kapağını kapatmadan yarım fincan gülsuyu ilave edip
tencerenin kapağını öyle kapatıp dinlenmeye bırakabilirsiniz.
Bu arada incirleri ufak ufak doğrayıp ayrı bir tencerede üzerine
iki üç kaşık şeker koyarak çok az su ile pişiriyoruz.
Aynı şekilde kayısıları da doğrayıp yine ayrı bir tencerede
üzerine şeker koyup çok az su ile pişiriyoruz.
Kaselere aşureyi bölmeden önce pişen incir ve kayısıları ayrı olarak
pay ediyoruz ve üzerine pişen aşureyi paylaştırıyoruz.
pay ediyoruz ve üzerine pişen aşureyi paylaştırıyoruz.
Bunu yapmaktaki maksadımız incirin aşureyi karartmaması ve kayısının
ekşiliğinin ortadan kalkması içindir.
Tabaklara koyduğumuz aşurenin üzerini Hindistancevizi, Tarçın,
Ceviz, Fındık, Badem, Kuş Üzümü, Sarı üzüm, Dolma Fıstığı , Nar
ve arzu ettiğimiz diğer kuruyemişler ile süslüyoruz.
ve arzu ettiğimiz diğer kuruyemişler ile süslüyoruz.
Ancak aşureyi sunarken yanında kuru yemiş ile servis yapıyoruz.
Bunu yapmamızın nedeni eski İstanbul geleneklerinde aşure ortaya
çok büyük kaseler içerinde gelir, herkes tabağına istediği kadar alır
ve üzerine istediği kuruyemişleri ilave edermiş...
Afiyet Olsun...
Afiyet Olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder