Bu Blogda Ara

3 Kasım 2014 Pazartesi

SARAY AŞURESİ



Saray Aşuresi İçin Malzeme Listesi;

1- 2 Su bardağı haşlanmış buğday
2- 2 Su bardağı haşlanmış nohut
3- 1 Su bardağı haşlanmış kuru fasulye
4- 1 Su bardağı pirinç
5- 1 Su bardağı Kuru Sarı Üzüm
6- 1 Su bardağı Kuru Kayısı
7- 10-12 adet kuru incir
8- 4 Su bardağı toz şeker
9- Portakal veya limon kabuğu
10- Bir Çay kaşığı tuz


Üzerini Süslemek İçin;

Hindistancevizi, Tarçın, 
Ceviz, Fındık, Kabukları çıkartılmış Badem,
Kuş Üzümü, Sarı üzüm, Dolma Fıstığı,
Nar taneleri


Saray Aşuresi'nin Yapılışı;

Buğdayı Geceden kaynar su ile ıslatıp, tencerenin ağzını kapatıp
sabaha kadar bekletiyoruz. Sabahleyin şişmiş olan buğdayın üzerine
sıcak su ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. 

Buğday iyice kaynayacak, yumuşamaya yüz tuttuğu anda içine 
sırasıyla haşlanmış nohut, kuru fasulye, kuş üzümü, 
 tuz ve pirinci atıp birlikte kaynamaya bırakıyoruz. Su derecesini 
ayarlıyoruz sıcak su ilavesiyle ayarlıyoruz.... İçine limon veya portakal 
kabuğu koku versin diye ilave ediyoruz. 
İyice piştiğinden emin olduktan sonra üzerine 
şekerini ilave ediyoruz. Şekeri ilave ettiğimiz anda aşuremizin 
sulandığını ve o koyu halinin geçtiğini göreceksiniz. Ve pişen
tanelerimiz de dirilecektir. Onun için şeker ile tekrar kaynatmaya
devam ediyoruz. Eski halini alınca altını söndürüyoruz. 

Eğer severseniz kapağını kapatmadan yarım fincan gülsuyu ilave edip
tencerenin kapağını öyle kapatıp dinlenmeye bırakabilirsiniz.

Bu arada incirleri ufak ufak doğrayıp ayrı bir tencerede üzerine 
iki üç kaşık şeker koyarak çok az su ile pişiriyoruz. 

Aynı şekilde kayısıları da doğrayıp yine ayrı bir tencerede 
üzerine şeker koyup çok az su ile pişiriyoruz.

Kaselere aşureyi bölmeden önce pişen incir ve kayısıları ayrı olarak 
pay ediyoruz ve üzerine pişen aşureyi paylaştırıyoruz. 
Bunu yapmaktaki maksadımız incirin aşureyi karartmaması ve kayısının
ekşiliğinin ortadan kalkması içindir.

Tabaklara koyduğumuz aşurenin üzerini Hindistancevizi, Tarçın, 
Ceviz, Fındık, Badem, Kuş Üzümü, Sarı üzüm, Dolma Fıstığı , Nar 
ve arzu ettiğimiz diğer kuruyemişler ile süslüyoruz.

Ancak aşureyi sunarken yanında kuru yemiş ile servis yapıyoruz.

Bunu yapmamızın nedeni eski İstanbul geleneklerinde aşure ortaya
çok büyük kaseler içerinde gelir, herkes tabağına istediği kadar alır
ve üzerine istediği kuruyemişleri ilave edermiş...

Afiyet Olsun... 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder