https://www.facebook.com/pages/Lezzet-y%C4%B1ld%C4%B1z%C4%B1/349436585196966
İstanbul (Saray) Usulü Zeytinyağlı Biber Dolmasının Malzeme Listesi;
1- 12-15 adet dolmalık biber
2- 1,5 bardak pilavlık pirinç (dolmalık ve kırık pirinç değil)
3- 10 adet kuru soğan
4- 1 su bardağı zeytinyağı
5- 2 Domates
6- 1 tatlı kaşığı tepeleme yenibahar
7- 1 tatlı kaşığı tepeleme tarçın
8- 1 çay kaşığı tepeleme kara biber
9- 2 Çorba kaşığı toz şeker
10- 2 Çorba kaşığı kuru nane
11- 2 Çorba kaşığı dolmalık üzüm
12- 2 Çorba kaşığı dolmalık fıstık
13- Tuz
İstanbul (Saray) Usulü Zeytinyağlı Biber Dolmasının Yapılışı;
Dolmalık Biberlerimizin içini temizler yıkar ve kurumaya bırakırız.
İçini hazırlamak için 10 adet kuru soğanı yemeklik doğrar ve yarım bardaktan
biraz fazla zeytin yağı ile yavaş yavaş kavurmaya başlarız.
Soğanlar yumuşamaya ve kavrulmaya başlarken dolmalık fıstıklarını atar, fıstıklar
yanmadan kavruluncaya ve soğanlar karemelize oluncaya kadar kavururuz.
Yıkanmış pirinçleri içine atar pirinçlerle birlikte de kavurma yaptıktan sonra üzerine,
1,5 bardak su koyarız, dolmalık üzümünü, tuzunu ve şekerini ilave eder, diri
bir pilav şeklini alıncaya kadar pişiririz. İç harcının pişmesini müteakip
kapağını kapatmadan yenibahar, tarçın, kara biber ve naneyi koyar iç harcını
karıştırır ve soğuyana kadar ağzı kapalı demlemeye bırakırız.
İçini doldurduğumuz biberlerimizi ağızları yukarıya gelecek şekilde yan yana
ve tek sıra olarak dizeriz. Domatesleri iri dilimleyerek ağızlarına kapak yaparız.
Bardağın içinde kalan yağı ve tuzu üzerine de ayriyetten eker biberlerin yarısına
kadar su koyar, önce biraz kaynatır, sonra iyice altını kısar ve çok kısık ateşte
yavaş bir biçimde pişiririz.
Saray usulü yapılan yemeklerde, Anadolunun diğer bölgelerinin aksine hiç salça ve
domates kullanılmaz, yemekler bol baharat ve kuruyemişlerle yapılırdı. Biz de renk
vermesi için domatesleri sadece biberlerin ağzına kapak olarak kullanıyoruz.
Biberleri doldururken dikkat edilmesi gereken husus içlerinin çok doldurulmaması
olmalıdır. Eğer çok doldurursak biberler patlar veya ağzından taşar. Bunun için
biberi iç malzemesiyle doldurduktan sonra işaret parmağımızı biberin içine sokup
ortasında bir delik oluşturacak şekilde bir boşluk bırakmak ve iç malzemesinin fazlasını
almak her zaman biberin patlamadan ve taşmadan pişmesi açısından iyi olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder