KENDİ ÇÖKELEĞİNİ, KENDİN YAP...
(HEM DE KURU, HEM DE TUZU AYARLI)
Kendi Çökeleğini yapman için Malzeme Listesi;
1- Yarım Kilo Torba yoğurdu (Süzme Yoğurt)
2- 1 Bardak Süt
3- 1 Çorba kaşığı zeytinyağı
4- Yarım Limon suyu
5- Biraz Tuz
Kendi Çökeleğini nasıl yapacağın tarifi;
Bir tencerenin içine yarım kilo kadar torba yoğurdu (süzme yoğurt)
koyuyoruz. Bir bardak süt ile karıştırarak inceltiyoruz.
İçine bir kaşık zeytinyağını da ilave ediyoruz.
Ocağın üstüne koyduğumuz tenceredeki süt, yoğurt ve yağ karışımı
kaynamaya başlayınca içine limon suyunu ilave ederek karıştırmaya
devam ediyoruz.
Peynir oluşmaya başlıyor ve suyundan ayrılıp taneli bir hal alıyor...
Bu arada içine biraz tuz atıp, altını kapattığımız tencereyi
ılınmaya bırakıyoruz.
Bir kabın içine tel süzgeci oturtuyoruz. Tel süzgecin
içine temiz bir tülbent yayıyoruz ve tenceredeki karışımı bu
tülbentin içine boşaltıyoruz. Suyunun süzülmesini bekliyoruz.
Suyu süzüldükten sonra tülbentteki peyniri sıkı bir şekilde
tülbentin kendisi ile bağlıyoruz ve içinde kalan son suyunun da
süzülmesi için altına bir tabak koyup, yüksek bir yere bağlıyoruz.
Genellikle bu yüksek yer mutfak dolabının kulpu oluyor...
Suyunu iyice saldığını anladığımızda tülbenti çözüp çökeleği
bir tabağa alıyoruz ve tuz miktarına bakıp gerekirse üzerine biraz
daha tuz ilave ediyoruz.
Bizim buranın pazarlarında her şey çok taze olduğu için ben genelde
süt ve süt ürünlerini köylülerden almayı tercih ediyorum. Bu hafta
çökelek almayı unutmuşum ama hiç sorun değil torba yoğurdum fazlaydı
onu da böyle değerlendirdim...
Salata, börek, gözleme falan yaparım güzel olur...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder