Bu Blogda Ara

3 Şubat 2014 Pazartesi

BABAANNEMİN KURU BALCAN DOLMASI




(BALCAN=PATLICAN)

Babaannemin Kuru Balcan Dolması'nın Malzeme Listesi;


1- 1 İp kuru patlıcan (30-35 adet kadar)
2- 1 Su bardağı pilavlık bulgur
3- 1 Su bardağı haşlanmış nohut (yalnız ölçü pişmiş nohut içindir)
4- 1 adet büyük boy kuru soğan
5- 1 demet taze soğan
6- yarım demet maydanoz
7- Bir yemek kaşığı tepeleme domates salçası
8- Bir yemek kaşığı tepeleme biber salçası
9- Yeterince tuz
10- Yarım çay Kaşığı karabiber
11- Bir çay kaşığı tarçın
12- 2 yemek kaşığı kuru nane
13- 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
14- Yarım limon suyu
14- Bir tatlı kaşığı toz şeker


Üzeri için;

16- Bir Çay bardağı zeytinyağı
17- 2 yemek kaşığı nar ekşisi


Babaannemin Kuru Balcan Dolması'nın Yapımı;

İlk önce kuru patlıcanları su dolu bir tencerede yumuşayıncaya 
kadar (ama çok yumuşayıp da dağılmayacak şekilde) haşlıyoruz.

Bulguru ayıkladıktan sonra üzerini dört parmak geçecek şekilde
kaynar su koyup bir kenarda bekletiyoruz. Bunu yapmaktaki 
nedenimiz bulgur yumuşasın diye, ancak kesinlikle kaynatarak
haşlamıyoruz.

Bu arada kuru soğanı yemeklik doğruyoruz. Maydanoz ve taze soğanı
da ince ince doğruyoruz. Baharatlarını, salçasını ve tuzunu da
ayarladıktan sonra, suyunu süzdürdüğümüz bulgurları ve haşlanmış
nohutları da içine katarak iyice karıştırıyoruz. En son zeytinyağı
ve limon suyunu da ilave ediyoruz. Böylelikle dolmamızın içi 
hazırlanmış oluyor...

Hazırladığımız içi haşladığımız patlacanların içine dolduruyoruz.
Ancak doldururken bulgurun şişme payını hesap ederek fazla 
doldurmuyoruz. Patlıcanların ağızları yukarıya gelecek şekilde
ama yatık bir vaziyette diziyoruz tam da yan yatırmıyoruz ki
tencereye su koyduğumuzda dolmanın içine su girmesin diye...

Tüm patlıcanları doldurduktan sonra üzerine zeytinyağını 
gezdiriyoruz. Tencereye yarıya kadar sıcak su ilave edip, aynı
yaprak sarmasında yaptığımız gibi üzerine tabak kapatıyoruz.

Çok kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Ancak üzerine
gezdireceğimiz nar ekşisini inmesine yakın tencerenin yan 
kısımlarından içine salıyoruz. Neden derseniz ekşi patlıcanları
kayış gibi yapar ve pişmesini engeller onun için ekşisini en son
içine katıyoruz. Bir iki taşım daha kaynadıktan sonra altını
söndürüp, kendi halinde soğumaya bırakıyoruz.

Soğuk veya ılık olarak tüketiyoruz...

Bilinen bir gerçek ki; kuru patlıcan bütün diyet uzmanlarının
listelerinde yer almaktadır ve faydaları saymakla bitmiyor...

En önemli özelliği de sinir sistemi üzerinde olduğundan, inanılmaz
bir sakinlik veriyormuş...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder