Bu Blogda Ara

4 Şubat 2014 Salı

AŞURE (OĞLUMUN SEVDİĞİ)






Aşure Yapımı İçin Malzeme Listesi;


1- 1 Su bardağı buğday
2- 2 Su bardağı haşlanmış nohut
3- 1 Su bardağı haşlanmış kuru fasulye
4- Yarım Su bardağı pirinç
5- 1 Su bardağı Kuru Sarı Üzüm
6- 1 Su bardağı Kuru Kayısı
7- 10-12 adet kuru incir
8- 4 Su bardağı toz şeker
9- Portakal veya limon kabuğu
10- Bir Çay kaşığı tuz


Üzerini Süslemek İçin;

Hindistancevizi, Tarçın, 
Ceviz, Fındık, Badem,
Kuş Üzümü, Sarı üzüm, Dolma Fıstığı



Aşure Yapımı;

Buğdayı Geceden kaynar su ile ıslatıp, tencerenin ağzını kapatıp
sabaha kadar bekletiyoruz. Sabahleyin şişmiş olan buğdayın üzerine
sıcak su ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. 

Buğday iyice kaynayacak, yumuşamaya yüz tuttuğu anda içine pirinç, 
kuş üzümü, tuz ve daha önceden haşlamış olduğumuz nohut ve kuru 
fasulyeyi atıp birlikte kaynamaya bırakıyoruz. Su derecesini 
ayarlıyoruz fazla su ilave etmiyoruz, su ilave edeceğimiz zaman da 
sıcak su ilave ediyoruz. İçine limon veya portakal kabuğu koku versin 
diye ilave ediyoruz. İstemezsek koymak zorunda değiliz. 

İyice piştiğinden emin olduktan sonra üzerine 
şekerini ilave ediyoruz. Şekeri ilave ettiğimiz anda aşuremizin 
sulandığını ve o koyu halinin geçtiğini göreceksiniz. Ve pişen
tanelerimiz de dirilecektir. Onun için şeker ile tekrar kaynatmaya
devam ediyoruz. Eski halini alınca altını söndürüyoruz. 

Eğer severseniz kapağını kapatmadan yarım fincan gülsuyu ilave edip
tencerenin kapağını öyle kapatıp dinlenmeye bırakabilirsiniz.

Bu arada incirleri ufak ufak doğrayıp ayrı bir tencerede üzerine 
iki üç kaşık şeker koyarak çok az su ile pişiriyoruz. 

Aynı şekilde kayısıları da doğrayıp yine ayrı bir tencerede 
üzerine şeker koyup çok az su ile pişiriyoruz.

İyice pişen incir ve kayısıları istersek tencereye ilave edebiliriz.

Ama ben aşureyi paylaştırmadan önce kaselere ayrı olarak koymayı
tercih ediyorum. Üzerine pişen aşureyi paylaştırıyorum. 
Bunu yapmaktaki maksadım incirin aşureyi karartmaması ve kayısının
da ekşiliğinin ortadan kalkması içindir.

Tabaklara koyduğumuz aşurenin üzerini Hindistancevizi, Tarçın, 
Ceviz, Fındık, Badem, Kuş Üzümü, Sarı üzüm, Dolma Fıstığı ve arzu
ettiğimiz diğer kuruyemişler ile süslüyoruz.

Ancak aşureyi sunarken yanında kuru yemiş ile servis yapıyoruz.

Bunu yapmamızın nedeni eski İstanbul geleneklerinde aşure ortaya
çok büyük kaseler içerinde gelir, herkes tabağına istediği kadar alır
ve üzerine istediği kuruyemişleri ilave edermiş...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder