Bu Blogda Ara

9 Şubat 2014 Pazar

FIRINDA TERBİYELİ SOMON BALIĞI





Fırında Terbiyeli Somon Balığı Malzeme Listesi;

1- Dilimlenmiş Somon balığı (kişi adedine göre)
   (Ben yedi dilim üzerinden ölçülendiriyorum)


Somon Balığının terbiyesi için;

2- 5-6 diş sarımsak
3- 1 baş soğan
4- 1 çay kaşığı Karabiber
5- 1 çay kaşığı Kimyon
6- 1 çay kaşığı Tuz
7- Yarım çay bardağı zeytinyağı


Fırın Tepsinin altına döşemek için;

8- 2-3 adet Patates
9- 2-3 adet Yeşil Biber
10- 2 adet Kapri Biber
11- 2-3 adet soğan
12- Bir baş sarımsak


Somon Balığın üzerine dökmek için sos;

13- 2-3 kaşık biber salçası
14- 2-3 kaşık nar ekşisi
15- 1 tatlı kaşığı kimyon
16- Bir çay bardağı zeytinyağı
17- Tuz


Fırında Terbiyeli Somon Balğının Yapılışı;

İlk önce balığımızı terbiye ederek işe başlıyoruz. Rendelediğimiz
sarımsak ve soğanın içine karabiber, kimyon, tuz ve zeytinyağını
karıştırıyoruz. Her bir parça balığımızı bu karışıma buluyor, her
tarafına bu karışımı sürdükten sonra balığı kapalı bir kabın içinde
buzdolabında mümkünse bir gece, değil ise bir-iki saat bekletiyoruz.

Büyük bir fırın tepsisinin içine patates ve soğanları halka halka 
doğruyoruz. Biberleri büyüklüğüne göre ikiye üçe bölüyoruz. Sarımsakları
diş diş üzerine atıyoruz. Üzerine tuz ve malzemenin yarısına kadar
gelecek şekilde 1-2 bardak su koyuyoruz.

Tüm bu malzemelerin üzerine terbiyede beklettiğimiz balıkları diziyoruz.

Bu arada biber salçası, nar ekşisi, kimyon, tuz ve zeytinyağından oluşan
sosumuzu çok az sulandırarak tüm balıkların ve alttaki malzemelerin üzerine
gelecek şekilde döküyoruz. 

Fırın tepsimizin ağzını folyo ile kapatıp fırına verdiğimiz balıklarımızı
bir saat kadar bu şekilde orta derece ısıda pişiriyoruz. 

Daha sonra folyoyu üzerinden alıp, balıkların kızarmasını sağlayacak şekilde
pişirmeye devam ediyoruz. Balıkların üzeri kızarmaya başlayınca fırından
çıkarttığımız tepsiyi olduğu gibi masaya getirerek servis yapıyoruz.

Sebzelerle zenginleştirilmiş, pişerken çıkarttığı kokusuyla ev halkını 
daha da acıktırarak perişan eden, limon yerine nar ekşisinin kullanıldığı,
suyuna ekmek banılarak yenen, Antakya'lı bir arkadaşımdan yaklaşık Yirmi 
sene önce tarifini aldığım batılı bir balığın, doğuda nasıl pişirildiğinin 
tarifidir... 

İnanıyorum ki Norveçliler bile bu kadar güzel balık pişiremiyorlardır... 
Bunu yeseler kendi pişirme tarzlarını mutlaka terk ederlerdi...

Afiyet olsun... 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder