Bu Blogda Ara

20 Şubat 2014 Perşembe

PATLICANLI KABAK KAYIK







Patlıcanlı Kabak Kayık Malzeme Listesi;


1- 3 Adet (büyücek) düzgün kabak
2- 2 Adet orta boy patlıcan
3- 2 adet orta boy havuç
4- 2 adet çarliston biber
5- 2 adet yeşil biber
6- 1 adet kapri biber
7- 3 yemek kaşığı tepeleme beyaz peynir veya lor
8- Yeterince zeytinyağı
9- Tuz

Üzerinin Beşamel sosu için;

10- 4 yemek kaşığı un 
11- 2 bardak su
12- 2 su bardağı yarım yağlı süt
13- 1 yumurta 
14- yeterince sıvı yağ
15- 1 su bardağı kadar rendelenmiş taze kaşar peyniri



Patlıcanlı Kabak Kayık'ın Yapılışı;

İlk önce kabakların üzerini soyup, yıkadıktan sonra bütün olarak
haşlıyoruz...

Kabaklar haşlanırken, ufak ufak doğradığımız havuçlarımızı tavaya
koyduğumuz çok az sıvı yağ ile kavurmaya başlıyoruz. Arkasından biberleri
atıp kavurmaya devam ediyoruz... 

En son olarak tamamen üzerini soyduğumuz patlıcanları çok ufak bir 
şekilde doğrayarak tavaya ilave edip birlikte kavurmaya devam ediyoruz. 
Hepsi birlikte kavrulunca  en son tuzunu ve loru ilave ediyoruz. 

Haşladığımız kabakları soğuk suya alıp, şokluyoruz ve Soğuk suda biraz
beklettikten sonra ortadan ikiye bölüyoruz ve düzgün bir şekilde içini
çıkartıyoruz...

İçleri boşalan kayık şeklindeki kabakların ortasına havuçlu, biberli, patlıcan
kavurmamızdan düzgün bir şekilde dolduruyoruz... ve fırın tepsisine diziyoruz...

Diğer tarafta 3-4 yemek kaşığı sıvı yağın içine unu katıp ocağın üzerinde 
yavaşça kavuruyoruz... Unun kokusu çıkmaya başlayınca yavaş yavaş su ilave
ederek topaklanmasını önleyerek ocağın üzerinde karıştırmaya devam ediyoruz.
Yumuşayan sosumuza sütünü, tuzunu ve bir adet yumurtayı ilave edip, sürekli
karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişiriyoruz...

Hazır olan sosumuzu birer kepçe kabakların üzerine döküyoruz... 170 derece
fırında 20-25 dakika pişirdikten sonra üzerine rendelediğimiz kaşar peynirini
ilave ediyor ve bir on dakika kadar daha tutup üzeri kızarınca fırından alıyoruz...

Fırından çıkan kabaklar sıvı yağ ile hazırlandığı için donup, katılaşmayacağından
sıcak veya ılık hatta soğuk olarak bile servis yapabiliyoruz...

Kabak sevmeyenlerin bile tadını aldıktan sonra sevecekleri bir yemek olup... 
Bir çok şekilde, kabak kayık vaziyette fırına verilse de havuç ve patlıcanla 
birleşince sebzelerin uyumu ve beşamelin lezzetiyle tadı doruğa çıkar...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder