Bu Blogda Ara

30 Ocak 2014 Perşembe

SAKIZLI FIRIN SÜTLAÇ




 

Sakızlı Fırın Sütlaç'ın Malzeme Listesi;


1- 1 Çay bardağı pirinç
2- 1 litre süt
3- 1 su bardağı toz şeker
4- Dövülmüş 1 tatlı kaşığı toz sakız 
5- yarım çay bardağı pudra şekeri
6- bir fiske tuz


Sakızlı Fırın Sütlaç'ın Yapılışı;


Bir çay bardağı pirincimizi yıkadıktan sonra üzerini geçecek kadar
su koyarak lapa olacak şekilde haşlıyoruz hiç suyu kalmayacak ve
suyunu çekmiş bir lapa olacak...

Pirincin üzerine sütün yarısını dökerek kaynatmaya başlıyoruz.
Süt kaynayınca altını kısıyoruz ve kısık ateşte arada karıştırarak
pişirmeye devam ediyoruz. Süt kendini çekip pirinç sulu bir lapa
kıvamına gelince sütün geri kalanını ilave ediyoruz ve aynı şekilde
dibini tutmaması için arada karıştırarak kısık ateşte pişirmeye
devam ediyoruz. 

Sütlaç kıvamına gelince içine bir fiske tuz atıp, şekerini ilave
ediyoruz. Şeker ilave olunca  pirinçler dirilecektir. Tekrar kısık
ateşte kaynatmaya devam ediyoruz. Ocağın altını kapatmadan sakızı
ilave edip, iyice karıştırıyoruz.

Bu şekilde pişirme tarzında sütlacı koyulaştırmak, kıvama getirmek
için asla pirinç unu, nişasta veya herhangi bir katkı kullanmamıza
gerek kalmıyor...

Sadece biraz yavaş piştiği için sabır, altını tutmaması için de ilgi
istiyor... Sütlacın hası içine pirinç unu veya nişasta katmadan pirincin
kendi özünü süte salgılamasıyla olandır.

Pişen sütlacımızı fırına dayanıklı kaplarımıza bölüyor ve ılımaya 
bırakıyoruz. Ilınan sütlaçların üzerine bir tatlı kaşığı pudra şekerini
ekiyoruz. 

Fırın tepsisine koyduğumuz sütlaç kaselerini, fırının üstten yanan
ızgara kısmını yakarak sütlaçların üstünün kızarmasını 
sağlıyoruz. Pudra şekeri ısıyla eriyerek karamelize oluyor ve sütlaca
inanılmaz bir tat veriyor ve çok çabuk istediğimiz o fırınlanmış
sütlaç görüntüsünü elde ediyoruz.

Fırına ayrıca su koymakmış, yok üstüne yumurta sürmekmiş gibi 
gereksiz işlerle uğraşmıyoruz. Üstelik zamandan tasarruf sağlıyor
onbeş dakika gibi kısa bir zamanda fırınlanmış sütlaçlar hazır...

Bu arada unutmadan söyleyeyim, sütlü tatlılara bir fiske tuz atmak,
tadının daha güzel olmasını sağlıyor ve yerken şeker boğazınızı
yakmıyor...

Eğer ki; evinizde o an için sakız yok ise sütlacın altını kapatırken
içine hindistan cevizi veya vanilya ilave edebilirsiniz öyle de güzel
oluyor...

Ben çocukken Kilis'e gittiğimizde Bayramlarda sütlacı aynı şekersiz
yaparlar ortasına baklava koyarak ikram ederlerdi... O zamandan beri
sütlacın bende ayrı bir yeri vardır... 

Uğraş verip yapanların ellerine sağlık...









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder