Bu Blogda Ara

29 Ocak 2014 Çarşamba

BODRUM USULÜ NOHUTLU PIRASA





Bodrum Usulü Nohutlu Pırasa'nın Malzeme Listesi;


1- 1 Bağ Pırasa
2- 1 adet Kereviz ve yaprağı
3- 1 su bardağı haşlanmış nohut
4- 1 ufak soğan
5- 2 adet orta boy havuç
6- 1 adet Limon
7- Yeterince Zeytinyağı
8- 1 yemek kaşığı salça
9- Tuz


Bodrum Usulü Nohutlu Pırasa'nın Yapılışı;

Yemeğimizi bir adet orta boy soğanı zeytinyağı ile kavurarak 
yapmaya başlıyoruz. İçine ince doğradığımız havuçları da atarak
biraz kavurmaya devam ediyoruz. Sonra salçayı katıyoruz, salçanın
kokusu çıkmaya başlayınca  üzerine suyunu koyup kaynatıyoruz.

Yıkayıp, doğradığımız pırasalarımızı ve kereviz ile yapraklarını 
da tencerenin içine ilave ettikten sonra üzerine haşlanmış 
nohutlarımızı da koyup, sonra tuzunu atıp kapağını kapattığımız 
yemeğimizi pişmeye bırakıyoruz.

İnmesine yakın bir limonun suyunu da tenceremize ilave edip,
altını kapattığımız yemeğimizi soğumaya bırakıyoruz.

İstersek sıcak, istersek soğuk olarak servis edebiliyoruz...

İlk Bodruma geldiğimde Esnaf Lokantasında yediğim bu pırasa
yemeği çok dikkatimi çekmişti. Sonra zaman içerisinde alıştım ve
yapmağa başladım. 

Lokanta'da ustayı bulup siz Güney Doğulu falan mısınız
diye sorduğumda "Hayır doğma büyüme Bodrum'luyum" deyince "ama
pırasayı hem salçalı, hem de nohutlu yapmışsınız" dediğimde, güldü
"biz burada böyle pişiriyoruz" dedi. 

Burada zeytinyağlı yemekleri de genellikle sıcak tüketiyorlar. 
Oysa biz İstanbul'da zeytinyağlıları hep dolapta soğutur öyle yeriz. 

Bir de pazara gittiğinizde bir demet pırasa istediğinizde o pırasa 
demetine bağlanmış bir adet kerevizi de birlikte veriyorlar. 
Ben pazarda ilk pırasa aldığımda "kerevizi istemem al yanından" deyince 
pazarcı şaşırmış "kereviz olmadan pırasa yemeği mi olur" demişti.

Güzel yurdum nasıl da kültürel zenginliklerle dolu... 
ve her nereye giderseniz gidin öğrenecek o kadar çok şey var ki...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder