Kırmızı Pancar Turşusu'nun Malzeme Listesi;
1- 1 kg.kırmızı pancar
2- 1 Su bardağı sirke
3- 1 baş sarımsak
4- 1 çorba kaşığı tepeleme şeker
4- yeterince tuz (mümkünse kaya tuzu)
Kırmızı Pancar Turşusu'nun yapılışı;
Kırmızı pancarlarımızı bol suyun altında yıkıyoruz. Sap ve yaprak kısımlarını
ayırıyoruz. Pancarın üzerindeki saçaklarını bulaşık süngeriyle kazıyarak
çıkartıyoruz. Üzerleri iyice temizlendikten sonra üzerini örtecek kadar
suyun içinde saplarının bir kısmını da içine katarak kaynatıyoruz.
Çatal batacak kıvama gelince altını kapatıyor ve soğumaya bırakıyoruz.
Soğuyan pancarları tencerenin içinden alıyoruz. Suyunu da turşuyu yapacağımız
kavanozun içine süzerek alıyoruz. Süzmekteki nedenimiz belki pancarın üzerinde
gözden kaçan saçaklar vardır ve turşunun suyuna karışmasın diye...
Haşlanan pancarların üzerindeki kabuklarını soyuyoruz (Elimizle itince
hemen çıkar bıçakla almaya bile gerek yoktur) ve istediğimiz şekilde
dilimliyoruz. Dilimlediğimiz pancarları suyunun içine geri atıyoruz.
Bu arada turşumuzu kuracağımız kavanozumuzun içine soyduğumuz sarımsakları
ister dilimleyerek istersek havanda döverek katıyoruz. Tuzunu, şekerini
ve sirkesini de kattıktan sonra ağzını kapatıyoruz. Güneş görmeyen, gölge
bir yerde veya evimiz sıcaksa buzdolabında bir tam gün beklettikten sonra
tüketiyoruz.
Kırmızı pancarın saç dökülmesi, sedef, egzama, ürtiker, kurdeşen ve
karaciğer hastalıkları ile vücutta kaşıntının önlenmesinde faydalı olduğu
da uzmanlarca açıklanan en son özelliğidir...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder