Bu Blogda Ara

20 Ocak 2014 Pazartesi

KARAMELİZE EDİLMİŞ AYVA REÇELİ





Karamelize Edilmiş Ayva Reçeli Malzeme Listesi;


1- 1 Kg.Ayva
2- 1,250 gr. Toz Şeker
3- Yarım Limon suyu (ayriyetten 1 limon daha)
4- 4-5 tane karanfil
5- 1 çubuk tarçın
6- 20-25 adet ayva çekirdeği



Karamelize Edilmiş Ayva Reçeli'nin yapılışı;


Ayvaları kabuklarını soyduktan sonra kararmamaları için bir adet 
limonun suyunu sıktığımız suda diğerlerini soyana kadar bekletiyoruz.
Çünkü; ayva çok çabuk kararır ve diğerini soyana kadar bir önce
soyduğunuzun karardığını görürsünüz. Onun için mutlaka limonlu
suda bekletmeniz gerekmektedir. 

Ufak küpler halinde doğradığımız ayvaları iyice süzdürdükten sonra
ayva çekirdekleriyle beraber bir tencereye alıyoruz ve üzerine bir kilo 
şekeri koyarak ocağın üstünde kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz. 
Asla su koymuyoruz. Tencerenin kapağını kapatırsak kendi buharıyla 
ıslanacağından su miktarı yeterlidir. Suyunu iyice salınca artık kapağını 
kapatmıyoruz ve ağzı açık bir şekilde kaynatmaya devam ediyoruz.

Ayva çekirdekleri ayva reçelinin koyu olmasını sağlayacaktır. İçine
ne kadar çok ayva çekirdeği atarsanız reçelinizin rengi o kadar koyu
olur ve ayva çekirdeği doğasındaki özellikten dolayı reçelinizin 
jöle kıvamında olmasını sağlamakla birlikte aynı zamanda rengini de
parlak yapacaktır. 

Piştiğinden emin olduğunuz ayva reçelinizin altını söndürüyor ve bir
yarım saat kadar soğumaya bıraktıktan sonra geri kalan 250 gr. şekerini
üzerine ilave edip tekrar kaynatmaya başlıyoruz. Bu aşamada karanfil
tanelerini ve bir adet çubuk tarçınımızı da içine ilave ediyoruz. 
Ocaktan indirmeden yarım limon suyunu ilave edip karıştırdıktan sonra
bir iki taşım daha kaynatıyor ve altını kapattıktan sonra tencerenin
kapağını kapatıyor kendi halinde soğumaya bırakıyoruz. 

Ertesi gün tencerenin kapağını açıyor ve kavanozlara dolduruyoruz.
Tencerenin kapağını açtığımız anda reçelimizden yükselen kokunun 
dayanılmazlığını anlatmaya gerek yok...

Ve reçelimizi genellikle tereyağı ve kaymakla kahvaltı sofralarımızda
baş köşeye koyuyoruz...





1 yorum:

  1. Tencere kapağı kapanınca buhar yapacak ve rçelin içine kaçma durumunda reçel dayanıksız olacak,naçizane reçel kapatılmaz.

    YanıtlaSil