Bu Blogda Ara

12 Ocak 2014 Pazar

SÜTLÜ İRMİK HELVASI




https://www.facebook.com/pages/Lezzet-y%C4%B1ld%C4%B1z%C4%B1/349436585196966



Sütlü İrmik Helvası'nın Malzeme Listesi;



1- 1 Su bardağı İrmik
2- 125 gram tereyağı yada margarin
3- 1 Su bardağı Süt
4- 1 Su bardağı toz şeker
5- yarım bardak su
6- 1 Çorba kaşığı dolmalık fıstık
7- 1 paket vanilin
8- Üstüne ekmek için tarçın




Sütlü İrmik Helvası'nın yapılışı;



İlk önce şerbetini hazırlayarak işe başlıyoruz. Süt, su, şeker ve 
vanilini kaynatmadan şeker eriyene kadar karıştırıyoruz.

Teflon bir tavaya irmik, dolmalık fıstık ve tereyağını koyuyor ve yavaş 
yavaş karıştırarak kavuruyoruz. Kavurma işlemi bitince içine şerbetini 
döküyoruz. Kavrulmuş kızgın irmiğin içine dökülen şerbet fokurdayacak ve 
sıçrayacaktır buna özellikle dikkat ediyoruz. Çorba gibi bir hal alacaktır. 
Altını kısıp kendi haline bırakıyoruz. Arada bir karıştırıp koyulaşıp 
koyulaşmadığını kontrol ediyoruz. Yavaş yavaş helvanız kıvama gelmeye 
başlayacaktır. Tahta kaşığı tavanın içinde döndüremez hale geldiğinde altını 
kapatın, üstünü temiz bir bez ile kapatın, kapağını örtün ve demlenmeye bırakın.
Bir saat kadar sonra ağzını açın isterseniz kalıplara koyun benim gibi
tabağa ters çevirin çıkarın, üzerine tarçın ekin ve servis yapın...


İrmiği kavurma derecesini siz kendiniz ayarlayın, az kavurursanız beyaz
olur, yok eğer fazla kavurayım derseniz rengi koyu olur. Suyunu az koyarsanız
kum gibi olur dağılır. Suyunu biraz fazla koyarsanız çamur gibi olur 
toparlayamazsınız...

Biz çocukken annem elimize helvaları verir, kapı kapı dağıtırdık. Sora
o tabaklara komşu evlerden konan helvalar gelir Allah Kabul Etsin diye 
alırdık. Ama kim ne derse desin o bizim evde pişen helvanın tadını hiç
birinin ki tutmaz "yok bu beçerememiş" der gene de kaşık kaşık iştahla 
yerdik.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder