Bu Blogda Ara

8 Ocak 2014 Çarşamba

MİS KOKULU BODRUM MANDALİNASI REÇELİ









Mis Kokulu Bodrum Mandalinası Reçeli Malzeme Listesi;


1- 20 adet Bodrum Mandalinası
2- 1 Kg. Toz şeker
3- 1 Çorba kaşığı limon



Mis Kokulu Bodrum Mandalinası Reçelinin Yapılışı;



Yirmi adet kadar mandalinayı (tercihan Bodrum Mandalinası'nı) boylamasına
beş altı yerinden çiziyoruz. Ama yukardan aşağıya çizerken genelde kabuğunu
çizmeye gayret ediyoruz içinin meyve kısmına getirmemeye dikkat ediyoruz.

Sonra bu mandalinaları üzerini örtecek kadar suyun içerisinde bekletiyoruz.
Suyu sararıp, mandalinaların asidi çıktıkça suyunu değiştiriyoruz. Genelde
iki gün kadar böyle sürekli suyunu değiştirerek kabuğunun acılığının
gitmesini sağlıyoruz. İkinci günün sonunda mandalinaları sudan alıp ortadan
ikiye bölüyoruz ve yine üzerini örtecek kadar su koyup mandalinaları haşlıyoruz. 
Ancak bu haşlama sırasında mandalinaların içinin dağılmamasına dikkat ediyoruz.
Eğer çok haşlarsak mandalinaların içleri kabuklarından ayrılıyor. Biz bunu 
istemediğimiz için haşlamanın kıvamını ayarlamak zorundayız. 

Suyunu süzmek için kevgire aldığımız mandalinalarımızın üzerine bir tabak kapatıp, 
tabağın üzerine bir ağırlık koyarak içindeki sularının tamamen süzülmesi için kendi
haline bırakıyoruz. Eğer mandalinalar iyi süzülmez ise reçelimiz çok sulu olur
ve kıvamını tutturamayız. 

Suyunu süzdürdüğümüz mandalinaları derin bir tencereye alıp, üzerine şekerini döküyor 
ve hiç su koymadan çok ağır ateşte yavaş yavaş kaynatıyoruz. Reçel kıvamını alınca 
söndürüyor, hafif ılınmasını bekliyoruz. Sonra tekrar altını yakıp limonunu ilave edip 
tekrar kaynatıyoruz. Kaynar kaynamaz altını söndürüp soğumaya bırakıyoruz...

İki kez kaynatmamızın ve limonunu ikinci kez katmamızın nedeni reçelimizin daha
dayanıklı olması ve uzun süreli saklayabilmek içindir. Kışın yaptığımız reçelimize
bu uygulamayı yaparsak diğer kışa kadar saklayabiliriz.

Ancak reçelinizi hiç bir zaman buzdolabında saklamayın şekerlenmesine neden olursunuz,
ağzı kapalı bir kavanozun içinde ve güneş almayan bir yerde saklamanız reçellerinizin
uzun süreli dayanmasına neden olur...

Yapanların Emeğine Sağlık,

Yiyenlere Afiyet Olsun...









                                     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder