Bu Blogda Ara

10 Ocak 2014 Cuma

TAVUKLU NAR EKŞİLİ BAMYA YEMEĞİ







https://www.facebook.com/pages/Lezzet-y%C4%B1ld%C4%B1z%C4%B1/349436585196966


Tavuklu Nar Ekşili Bamya Yemeği Malzeme Listesi;


1- Yarım kilo taze bamya
2- Yarım kilo tavuk eti kuşbaşı doğranmış
3- 1 soğan
4- 2-3 diş sarımsak
5- 2 domates
6- 2 adet yeşil biber
7- Renk vermesi için 1 çorba kaşığı domates salçası
8- Yarım limon
9- 2 çorba kaşığı nar ekşisi
10- 2 adet kesme şeker
11- Sıvı yağ (tercihan çiçek yağı ve zeytinyağı)
12- Tuz



Tavuklu Nar Ekşili Bamya Yemeği'nin yapılışı;

İlk önce soğanımızı yemeklik doğrayarak bir tencerenin içinde sıvı yağla kavurarak
işe başlıyoruz. Çok ince doğradığımız yeşil biberlerimizi ve sarımsağı da 
koyduktan sonra kuşbaşı doğranmış tavuklarımızı içine atıp beraber kavurmaya
devam ediyoruz. Tavukların rengi dönmeye başlayınca içine salçasını ve ufak ufak
doğranmış domatesleri koyup kavurma işlemine devam ediyoruz. Tencereye 2-3 bardak
kadar su ilave edip, kaynamasını bekliyoruz. Yemeğin kaynayan suyuna limon suyu,
nar ekşisi, tuz ve şekerini ilave ediyoruz. Yemeğimizin ön hazırlığını bu şekilde 
tamamladıktan sonra ayıkladığımız bamyalarımızı yıkayarak en son tencereye katıyoruz.
Suyunu ayarlıyor gerekiyorsa ilave ediyor ve pişmeye bırakıyoruz.

Bamyaları en son yıkamamızın nedeni; yıkanan bamya yumuşayıp, uzayan bir sıvı salgılar
onun için yıkama işlemini tencereye koymadan hemen önce yapmak zorundayız.

Bamya yemeğinin hazırladığımız suyuna limonu önceden koymamızın esas nedeni yine
bamyanın bu salyalanma dediğimiz salgısını kesmek içindir. Eğer ekşisini önceden 
koymazsanız bu sıvıyı salgılar. Ama ekşi bu salgıyı keser ve yemeğimiz bozulmaz.

Uygun bir şekilde pişirilen bamya yemeğinin tadına doyum olmaz, Özellikle sürekli
oturan, hareketsiz kişilerin metabolizmasını hızlandırmak için bamya yemeleri tüm
diyet uzmanlarınca tavsiye olunmakla birlikte yatan hastalara da bu nedenle bamya
yedirilmesi tavsiye edilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder