Bu Blogda Ara

26 Ocak 2014 Pazar

BABAANNEMİN SARIMSAK AŞI





Babaannemin Sarımsak Aşı'nın Malzeme Listesi;


1- 1 Kg.Taze Sarımsak
2- 500 gr. Tavuk eti (sadece buttan)
3- 1,5 Kg. Torba (süzme) yoğurt
4- 1 Yumurta
5- Zeytinyağı
6- 1 Su bardağı haşlanmış nohut
7- 1 çorba kaşığı kuru nane


Babaannemin Sarımsak Aşı'nın Yapılışı;

Sarımsaklar temizlenir, yıkanır ve doğranır. (Pırasa yemeği yaparken 
doğradığımız gibi)

Bu arada ocağa konan tavuklar yağda biraz döndürülür, üzerini örtecek
kadar su konulur ve doğranmış sarımsaklar ilave edilerek beraber
pişirilir. Sarımsaklar çabuk pişer kendi de su salar onun için fazla
su koymamakta fayda vardır.

Pişmesine yakın haşlanmış nohutlar ilave edilir. Ocağın altı kapatılır.

Bu arada torba yoğurdu ayrı bir tencerede yemeğin suyuyla çözdürülür daha
yumuşak bir kıvama gelir. İçine bir yumurta, bir çorba kaşığı zeytinyağı
konulur (bu yoğurt kesilmesin ve düzgün bir kıvam alsın diye yapılır) ve 
ocağın üzerinde sürekli karıştırarak kaynama derecesine getirilir.
Kaynamaya başlayan yoğurdun altı hemen kapatılır.

Pişmiş olan tavuk, sarımsak ve nohut karışımının üzerine tenceredeki
yoğurt karıştırarak dökülür ve iyice karışması sağlandıktan sonra tencerenin
altı kapatılır. Tuzu bu aşamada atılır. Eğer tuzu tencereye önceden atarsanız
yoğurt kesilir ve pürtük pürtük olur. 

Bu arada az yağ ile nane ocağın üzerinde tavlanır ve tencerenin üzerine
dökülür. Sıcaklığı çıkana kadar tencerenin ağzı kapatılmaz, eğer kapatacak
olursak yoğurt yine kesilir.

Yemeğimize üç aşamada yağ koyduk birincisi tavuğu ilk ocağa koyduğumuzda,
ikincisi yoğurdun ocak üzerinde kaynatılması aşamasında ve üçüncüsü
ise üzerine nane tavlayıp koyduğumuzda onun için yağ miktarını çok
iyi ayarlamamız gerekmektedir. Toplamda dört, beş kaşık yağ yeterlidir.

Bazen içine nohut koymadan da yaptığım olur, öyle de güzel olur daha
çorbamsı bir kıvamı olduğu için çorba niyetine de ikram edebilirsiniz.

Ben çocukluğumda babaannemden öğrendiğim bu yemeği kendi çocuklarıma
sevdirdim. İnanılmaz lezzetli ve kokusuyla insanı kendisine çeken bir
yemektir.

Sarımsağın faydaları ise zaten saymakla bitmez, tansiyonum çıktığında
bana gayet iyi geliyor ve vücudumun direncinin arttığını hissediyorum.

Tecrübeyle sabit...

Ne diyeyim yapanlara da yiyenlere de afiyet olsun...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder