Bu Blogda Ara

5 Ocak 2014 Pazar

FAVA (BAKLA EZMESİ)





https://www.facebook.com/pages/Lezzet-y%C4%B1ld%C4%B1z%C4%B1/349436585196966



Fava (Bakla Ezmesi'nin) Malzeme Listesi;


1- 1 su bardağı dolusu kurutulmuş iç bakla
2- 1 Büyük soğan
3- Yarım çay bardağı zeytinyağı
4- Yarım demet dereotu
5- 2 adet kesme şeker
6- Tuz


Üzerine;

7- Zeytinyağı (Üzerine gezdirmek için) 
8- Limon (Arzuya göre yarım limon suyu veya daha fazla) 
9- Süslemek için dereotu


Fava (Bakla Ezmesi'nin) Yapılışı;

Bir tencereye ayıklanmış baklalar ve beş-altı parçaya böldüğümüz  bir iri
soğanı koyarız. Üzerini geçecek kadar su koyar ağzını kapatır kaynamaya
bırakırız. Kaynadıktan sonra taşma yapmasın diye altını kısar yavaş yavaş
kaynamaya bırakırız. Baklalar ve soğan ezilmeye başlayınca içine şekerini,
tuzunu katar, suyunu kontrol eder ve iyice ezilecek, püre olacak kıvama 
gelene kadar pişiririz. Eğer suyu azalır ve baklalar hala pişmemiş durumda
olursa mutlaka sıcak su ilave ederiz.
Sonra baklaları ya bir süzgeçten geçiririz, ya da blendır yardımıyla iyice
ezeriz. Arzuya göre içine dereotu koyar tekrar ateşte bir taşım daha kaynatırız.
Çok kişi dereotunu sevmez onun için katmayabilirsiniz. Hemen servis tabağına
alırız ve donmaya bırakırız. İstersek şekilli olsun dersek bir kalıba döküp,
donduktan sonra ters çevirerek çıkartırız. Servis tabağına aldıktan sonra 
zeytinyağı, limon suyu ve dereotu ile süsler, servis yaparız.

Zeytinyağının en iyi tadının alınacağı ender yemeklerden biridir. Zeytinyağı
bakla ile test edilir derdi büyüklerimiz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder