Egeli Un Helvası'nın Malzeme Listesi;
1- 1 Su bardağı un
2- 1 Su bardağı şeker
3- 1 su bardağından iki barmak daha az Zeytinyağı
4- 1 Su bardağı Süt
5- Yarım su bardağı su
6- Bir paket vanilin
Egeli Un Helvası'nın Yapılışı;
Bu un helvasına Ege'li dememin esas nedeni çok sevdiğim Muğla'lı bir
ablamdam öğrenmem ve Egede bol miktarda kullanılan Zeytinyağı ile
yapılıyor olmasıdır.
İlk önce şerbetini hazırlayarak işe başlıyoruz. Süt, su, şeker ve
vanilini kaynatmadan şeker eriyene kadar karıştırıyoruz.
Teflon bir tavaya unumuzu ve zeytinyağımızın yarısını koyuyor ve
büyük bir sabırla yavaş yavaş karıştırarak kavuruyoruz. Altını çok
açarsak un yanıyor, az açarsak kavrulmak bilmiyor...
Velhasılı orası size kalmış istediğiniz bir kıvama gelene kadar
kavurun zeytinyağının geri kalanını kavurma işleminiz bitince içine
koyun, un yağı emince içine şerbetini dökün. Un çorbası gibi bir hal
alacak bu sizi korkutmasın karıştırmaya devam ederek topaklanmasını
önleyin ve yavaş yavaş helvanız kıvama gelmeye başlayacaktır.
Tahta kaşığı tavanın içinde döndüremez hale geldiğinde altını kapatın,
üstünü temiz bir bez ile kapatın, kapağını örtün ve demlenmeye bırakın.
Yarım saat sonra ağzını açın isterseniz kaşıkla şekil verin, isterseniz
elinizle yuvarlak toplar yapın, hatta isterseniz köfte şekli bile
verebilirsiniz.
Sonra üstünü ister fındık, ister ceviz, ne ile isterseniz süsleyip
sevdiklerinize servis yapın... Ama bunu ne zaman yaparsanız yapın
içine üç Kulluvallah bir Elham okumayı sakın ihmal etmeyin...
Ölmüşlerinizin canına değsin...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder