Bu Blogda Ara

21 Ekim 2014 Salı

GİRİT KABAĞI DOLMASI





Girit Kabağı Dolmasının Malzeme Listesi;


1- 8 veya 10 adet Girit Kabağı
2- 300 gr kadar dolmalık orta yağlı kıyma
3- Yarım çay bardağı pirinç
4- 1 adet orta boy soğan
5- 1 tatlı kaşığı salça
6- 1 adet domates
7- Yarım demet dereotu
8- 8-10 sap maydanoz
9- 1 tatlı kaşığı kuru nane
10- Karabiber
11- Tuz


Üzerine Sos için;

12- 1 Yemek Kaşığı Salça
13- Sıvı yağ


Girit Kabağı Dolması'nın Yapılışı;


Her sene bir kaç kez yaptığım bu dolma için özellikle pazardan orta boy
olanlarını seçtim, nedenine gelince küçüklerin içini oyması zor oluyor orta
boy olanların içlerini çok rahatlıkla bir çay kaşığı yardımı ile oyabiliyorsunuz...

Kabakların tepelerini keserek bir kapak haline getirmek üzere ayırıyoruz ve
kabakların içlerini çay kaşığı ile çıkartarak oyuyoruz... Çok çabuk oyuluyorlar 
ve içlerini oyarken fazla derine kaçmamaya özen gösteriyoruz... Yoksa hemen 
ağız kısmından kırılacaktır...

Yıkayıp, oyduğumuz kabaklarımızı bir kenarda kurumaya bırakırken iç malzemesini
hazırlıyoruz... Soğanı rendeliyoruz, pirinci yıkayıp içine katıyoruz... Dereotu ve
maydanozu ince ince kıyıyoruz... Domatesi rendeliyoruz, salça ve diğer malzemelerini
de ilave edip köfte gibi yoğuruyoruz... Tencereye dizdiğimiz kabaklarımızın içlerini
bu kıymalı harç ile dolduruyoruz ve kapaklarını kapatıyoruz...

Bu arada salçayı sulandırıyoruz ve kabakların üzerine gezdiriyoruz... Kabakların
üzerine tekrar tuz ektikten sonra sıvı yağı üzerine yeterince gezdiriyoruz ve
tencerenin ağzını kapatarak ocakta pişmeye bırakıyoruz... Sosu hazırlarken fazla
su koymamaya özen gösteriyoruz, çünkü; kabaklar pişerken su salacaklarından dolmanın
çok su içerisinde pişmesini istemiyoruz... 

Dolmamız çok çabuk pişecektir... Piştikten sonra isterseniz yoğurtla, dilerseniz
sade olarak sıcak servis yapıyoruz...

B1 ve C vitamini içeren, Potasyum ve Fosfor mineralleri açısından zengin olan
kabak ve türevlerini mümkün olduğu kadar sofralarımızdan eksik etmiyoruz...

Sağlıklı günlerde tüketmek üzere afiyet olsun... 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder