Bu Blogda Ara

12 Ekim 2014 Pazar

PROFİTEROL (Ev İşi Anne Usulü)










Profiterol'ün Malzeme listesi;

Hamuru İçin;

1- 100 gr. Tereyağı 
2- 1 Su bardağı Su
3- 1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
4- 1 tutam tuz
5- 1 Su bardağı Un + 1 Yemek Kaşığı Un
6- 3 adet Yumurta


İç Kreması İçin;

7- 3 Yemek Kaşığı Nişasta
8- 6 Yemek Kaşığı Şeker
9- 2,5 Su bardağı Süt
10- 100 gr. Tereyağı


Çikolata Sos İçin;

11- 5 Yemek kaşığı şeker
12- 2 Yemek kaşığı Nişasta (tepeleme) (tercihan Mısır Nişastası)
13- 2 Yemek kaşığı Kakao (tepeleme)
14- 1,5 Su bardağı Su
15- 1 yemek kaşığı Tereyağı


Profiterol'ün Yapılışı;

İlk önce hamurunu hazırlayarak işe başlıyoruz, bunun için suyun içine toz şekeri,
tuzu ve tereyağını koyarak kaynatıyoruz. Kaynayan suyun içine unu döküp karıştırarak
hamur haline getiriyoruz. Altını kapattığımız hamuru soğumaya bırakıyoruz ve hamur
ılınmaya başlayınca teker teker yumurtaları kırarak hamura iyice karıştırarak 
yediriyoruz...

Soğuyan hamuru suya batırdığımız bir kaşık yardımı ile kaşık kaşık yağlı kağıt
yayılmış fırın tepsisine belirli aralıklarla diziyoruz ve elimizi ıslatarak 
üzerlerini hafifçe düzeltiyoruz....

Eğer bir sıkma torbası var ise onunla da hamuru eşit aralıklarla sıkabiliriz, 
ancak sıkma torbasının yoksa ufak bir poşetin ucunu kesip sıkma torbası haline de
getirebilirsiniz... Ancak ben bir yemek kaşığı yardımı ile hamurları dizmeyi
daha uygun buldum...

Bu arada fırını ısıtıyoruz, 170 derece civarında ısıtılmış fırında hamurlar kızarana
kadar pişiriyoruz... Pişen hamurlar içleri boş ve kabarmış bir halde yaklaşık 
25-30 dakika civarında pişiyor... 
Fırından çıkarttığımız toplarımızı soğumaya bırakıyoruz...

Hamur toplarımız soğurken nişasta, şeker ve sütü karıştırarak iç kremasını koyu
bir muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz ve pişen muhallebiye tereyağını
ilave edip, iyice karıştırdıktan sonra soğumaya bırakıyoruz...

Diğer tarafta yine şeker, nişasta, kakao ve su ile çikolata sosunu pişiriyoruz yine
muhallebi kıvamına gelen çikolata sosumuzun içine tereyağını ilave ediyoruz...
Ancak çikolata sosumuzu soğuyana kadar sürekli karıştırarak soğutuyoruz...
Eğer soğurken sürekli karıştırmazsak üzeri kaymak bağlar ve akışkan olmaz...

Tüm malzemeler soğuduktan sonra hamur toplarımızı keskin bir bıçak ile tam ikiye
ayırmadan kesiyoruz ve bir kaşık yardımı ile içlerine iç kremasını yeterince
dolduruyoruz...

Servis yapacağımız tabaklara dizdiğimiz içi krema dolgulu toplarımızın üzerine
çikolata sosumuzu döküyoruz ve üzerini süsleyerek servis yapıyoruz...

Arzuya göre hazırladıktan sonra biraz dolapta bekleterek soğuk olarak da servis
yapabilirsiniz... 

Çok zor olduğu söylenir ve genellikle hazır alma yoluna gidilir, ancak hazırlama
ve pişirme süresinin bir saat olduğunu söyleyebilirim... Sadece zor olan bekleme
süresi... İnsan pişene kadar beklermiş, ama soğuyana kadar bekleyemezmiş... :)
Soğuduktan sonra hazırlanması ve sunumu on dakika...
Yemesi için süre veremiyorum...
Çabuk bitiyor...  :(












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder