Tahinli Çöreğin Malzeme Listesi;
1- 3 Su Bardağı Un
2- 1 Çay Bardağı ılık süt
3- 1 Çay Bardağı ılık su
4- 1 Çay Bardağı sıvı yağ
5- 1 Çay Bardağı pudra şekeri
6- 1 Paket Vanilya
7- 1 Paket Kuru Maya
8- 1 Yumurta (Sarısı üstüne, akı içine)
9- Bir fiske tuz
İçine;
10- Yarım su bardağı tahin
11- Yarım su bardağı toz şeker
12- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tahinli Çöreğin Yapılışı;
Derince bir kabın içine koyduğumuz unun ortasını açıyoruz ve tüm malzemeleri
unun ortasına döküyoruz, yavaş yavaş malzemeleri birbirine karıştırırken yağlı ve
yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Üstünü örttüğümüz hamuru bir saate yakın
mayalanmaya bırakıyoruz...
Bir saatin sonunda mayalanan hamurumuzu on eşit parçaya bölüyoruz ve elimizi
sıvı yağa batırarak her bir parçayı elimizle bir tabağın içinde açarak inceltiyoruz.
İncelttiğimiz hamurun üstüne bir kaşık yardımı ile tahini yayıyoruz ve üzerine
toz şekerini döküyoruz, yine elimizle incelttiğimiz ikinci hamuru ilk hamurun
üzerine koyuyoruz ve yine tahin ve toz şekeri döküyoruz, sonra hamuru rulo haline
getiriyoruz ve ruloyu uzatarak burgu haline getiriyoruz... Hamuru burgu haline
getirirken incelen yerlerden tahinler dışarıya sızıyor ancak bunu sorun haline
getirmeyin burgu halindeki hamuru kendi etrafında döndürerek yuvarlayın ve
yağlanmış fırın tepsisine dizin...
Bu şekilde beş adet çörek elde edeceksiniz ilk etapta belki istediğiniz şekli
elde edemeyebilirsiniz ancak sonra eliniz alışacak ve pastaneden aldığınız
tahinli çöreklerin şeklini rahatlıkla verebileceksiniz...
Üzerine yumurta sürdükten sonra fırına sürüyoruz.... 175 derecede yaklaşık 20-25
dakikada pişiyor... Pişerken çıkarttığı kokuyu tarif edemem, çok zaman pastane
önünden geçerken aldığım kokunun tahinli çörek pişirirken mutfağımdan yayılması
ve evi doldurması insana değişik bir mutluluk veriyor...
Ancak ben her zaman mutfağımda çalışırken tek olduğum için yapım aşamasında
fotoğrafları da kendim çekiyorum, yani bir yardımcım yok... Dolayısıyla elim yağlı
ve bulaşıkken elimi temizleyip resim çekmem sonra devam etmem gerçekten zor oluyor...
Zaman zaman bazı fotoğrafları gerektiği gibi çekemiyorum ama buradaki eksikliğimi de
detaylı tarif vererek kapatmaya çalışıyorum... :)
Ağzınızın tadı her daim yerinde ve eviniz ailenizle birlikte neşe içinde olsun...
Afiyet olsun... :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder