Ekşili Sulu Köfte'nin Malzeme Listesi;
Köftesi için;
1- 300 gr. orta yağlı dana kıyması
2- 1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
3- Yarım çay bardağı pirinç
4- 1 çay kaşığı tuz
5- 1 çay kaşığı karabiber
6- 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
Köfteleri bulamak için;
7- 1 çay bardağı un
Harcı için;
8- 3-4 adet orta boy patates
9- 3-4 adet orta boy havuç
10- Sıvı yağ
Terbiyesi için;
11- 1 adet yumurta
12- 1 adet limon suyu
Köfte malzemelerini derince bir kabın içerisinde yoğuruyoruz, yuvarlak köfteler
yapıyoruz ve köfteleri ayrı bir kabın içerisinde döndürerek her tarafının una bulanmasını
sağlıyoruz... Birbirlerine yapışmalarını önleyecek bir şekilde hazır bekletiyoruz...
Doğradığımız patates ve havuçların üzerini örtecek kadar tencereye su koyuyoruz ve
yağını tuzunu koyup haşlanmaya bırakıyoruz, patatesler tam haşlamaya geçmeden köfteleri
ilave ediyoruz. Pirinçleri yumuşayıncaya kadar köfteleri patates ve havuçlarla birlikte
pişiriyoruz.
Diğer tarafta bir yumurtayı tuz ile çırpıyoruz ve bir limonun suyu ile iyice karıştırıyoruz.
Yemeğin suyundan içine katarak terbiyesini hazırlıyoruz ve terbiyeyi içine kattıktan sonra
yumurta kokusu olmaması için iyice kaynatıyoruz ve altını söndürdükten sonra sıcak olarak
üzerini maydanoz ile süsleyerek servise hazırlıyoruz...
Ekşili Sulu Köfteyi pişirirken köfteleri yemeğin içine kattıktan sonra asla tencerenin
ağzını tam olarak kapatmayın çünkü mutlaka taşar ve ocağınızı batırır, kapağı aralık yaparak
ve mümkün olduğunca kısık ateşte pişirmeye özen gösterin...
İçlerinin pişme derecesi aynı olması için köfteleri çok büyük yapmayın ve mümkün oldukça
patatesler ile aynı büyüklükte olmalarını sağlayın...
Soğuk günlerde afiyetle tüketeceğiniz, özellikle çocukların çok sevdiği sağlık dolu bir
tencere yemeğidir...
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder