Kalburabastı'nın Malzeme Listesi;
1- 2 Su bardağı ayçiçek yağı
2- 1 su bardağı su
3- 1 tatlı kaşığı cep sodası (Karbonat)
4- Aldığı kadar un
Şerbeti İçin;
5- 2,5 Su bardağı Şeker
6- 2 Su bardağı Su
7- 3-4 damla limon suyu
İçine;
8- 1 çay bardağı kadar elle kırılmış irice ceviz parçaları
Kalburabastı'nın Yapılışı;
İlk önce şerbetimizi kaynatarak işe başlıyoruz, çünkü şerbetin iyice
kaynayıp kıvam almasından sonra soğumaya bırakılması gerekiyor...
Derince bir kabın içine iki su bardağı ayçiçek yağını ve bir bardak suyu
birlikte katıyoruz... Bu karışımın içine kulak memesi kıvamına gelecek
kadar un ve karbonat katıyoruz... Hamurumuz yağlı bir hamur oluyor ve
kıvama gelen hamurumuzu bir saat kadar sıcak bir ortamda kabarmaya bırıkıyoruz...
Kıvama gelen hamurumuzdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıyoruz ve
bu parçaları yuvarladıktan sonra elimizle bir çay tabağı büyüklüğünde açıyoruz...
İçine ceviz parçalarından ilave ettikten sonra iki ucunu üst üste gelecek
şekilde bastırıyoruz ve yuvarladığımız hamurlarımızı kevgire bastırıp üzerine
şekil çıkmasını sağlıyoruz...
Hepsini tek tek yaparak yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz...
170 derecede ısıttığımız fırında 30 dakika kadar (üzeri kızarana kadar)
pişiriyoruz...
Daha önceden hazırladığımız şerbetini üzerine döküyor ve bir gece dinlenmeye
bırakıyoruz...
Şerbetinin mutlaka soğuk olması gerekiyor... ve bir gece dinlendikten sonra
şerbetini iyice içine çeken tatlımız, ertesi gün tüketime hazırdır...
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder