Zeytinyağlı Çalı Fasulyesi'nin Malzeme Listesi;
1- 1 Kilogram Çalı Fasulyesi
2- 1 adet soğan
3- 1 baş sarımsak
4- 3-4 adet domates (yumuşak rendelik)
5- Arzu edilen miktarda sızma zeytinyağı
6- Tuz
Zeytinyağlı Çalı Fasulyesi'nin Yapılışı;
Çalı fasulyeleri enli fasulyedir... ve mutlaka kenarlarının alınması gerekir,
ancak fasulyenin bu enlilikte pişirilmesi uygun görülmez ve hep kenarları
alındıktan sonra biraz çaprazlamasına uzun uzun fasulyeler inceltilir...
İçli bir fasulye değildir... fazla içi çıkmaz ancak kendine has lezzetiyle
sevilen ve aranan bir fasulye çeşididir...
Ayıklanan ve yıkanan fasulyemizi pişirmek için; ilk önce bir adet soğanı ve
domateslerimizi rendeleriz... (mümkün ise domateslerin kendi kırmızısında
pişirin ve renk vermesi için salça kullanmayın) Fasulyeleri pişireceğimiz
tencereye aldıktan sonra üzerine rendelenmiş soğanı ve domatesleri yayarız...
En üste ayıkladığımız bir baş sarımsağı döşeriz ve tuzunu ilave ettikten
sonra yeterince su ilave ederiz... Ve fasulyenin olmazsa olmazı sızma
zeytinyağını üzerine bolca gezdiririz... Sonra tencerenin kapağını kapatır
kendi suyunda yağına kalıncaya kadar orta ısıda pişiririz...
Soğuduktan sonra yada ılık iken servis yaparız...
Soğanı ve domatesi kavurmuyoruz... tüm malzemeyi çiğden koyuyoruz...
yıllar önce Anneannemden böyle öğrenmiştim... Kendisi Selanik'liydi böyle
yapardı ben de onun yolunda gidiyorum...
Afiyet olsun... Sevgilerimle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder