Fellah Köftesi'nin Malzeme Listesi;
Köftesi için;
1- 2 Su bardağı köftelik bulgur
2- 1 Su bardağı irmik
3- 4 yemek kaşığı un
4- 1 tatlı kaşığı karabiber
5- 1 tatlı kaşığı kimyon
6- 1 yemek kaşığı biber salçası
7- 1 tatlı kaşığı toz nane
8- 1 tatlı kaşığı reyhan
9- Tuz
10- 1 yumurta
11- 1 orta boy soğan (rendelenmiş)
Sos için;
12- 1 yemek kaşığı domates salçası
13- 1 yemek kaşığı biber salçası
14- Yarım çay bardağı sıvı yağ
15- 3-4 diş rendelenmiş sarımsak
16- 4 adet orta boy yumuşak domates
17- 3-4 yemek kaşığı nar ekşisi
Ayriyetten;
18- 1 kase sarımsaklı yoğurt
Üzerini süslemek için;
19- İnce kıyılmış maydanoz
Fellah köftesinin yapılışı;
Köftelik Bulgur ve İrmiği derince bir kabın içinde sıcak su ile ıslatıyoruz.
(1,5 - 2 su bardağı kadar) bulgurla birlikte irmiğin de şişmesi için kapağını
kapatıyoruz ve şişmeye bırakıyoruz.
Yaklaşık yarım saat kadar bekledikten sonra baharatlarını, tuzunu, rendelenmiş
soğanı yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya devam ediyoruz... Eğer yumuşak oldu ise
üzerine yavaş yavaş un ilavesi ile kıvam almasını sağlıyoruz... Ancak 3-4
kaşıktan fazla un katmamakta fayda var...
İyice yoğrulan ve elimizle şekil verebileceğimiz hale gelen hamurumuzdan
birer misket büyüklüğünde parçalar koparıyoruz ve bunları avucumuzun ortasında
yuvarladıktan sonra ortalarına parmağımızla basarak yassıltıyoruz...
Köftelerimizin Hepsini hazırladıktan sonra bir tencerede su kaynatıyoruz ve
kaynayan suyun içine yarım su çay bardağı kadar sıvı yağ ile tuzunu ilave ediyoruz...
Kaynayan suyun içine attığımız köftelerimizi yaklaşık onbeş dakika kadar haşladıktan
sonra delikli bir kepçe yardımıyla suyunun içinden alıyoruz... ve servis yapacağımız
tabaklara bölüyoruz...
Köftelerimiz haşlanırken sosumuzu hazırlıyoruz bunun için yağın içine biber ve domates
salçalarını katıyoruz iyice kavuruyoruz kokusunun çıkmasını sağlıyoruz ve içine sırayla
rendelenmiş sarımsakları ve rendelenmiş domatesleri katarak birlikte sos kıvamına gelene
kadar pişiriyoruz. Altını kapatmadan nar ekşisini ilave edip, altını söndürüyoruz...
Sosumuzu pişen köftelerin üzerine sıcak iken yayıyoruz ve maydanoz ile süsleyip
servis yapıyoruz...
Eğer istersek köftelerimizin üzerine ilk önce sarımsaklı yoğurt döküp, daha sonra sos
ile süsleyip, en üste de yine maydanoz ekerek servis yapıyoruz...
Bir köfteden ilk etapta iki ayrı güzellikte yemek yapmamız mümkün... Bir çok sunum
şekli var... ben bugün size benim sevdiğim iki çeşidini verdim... diğerlerini de ilerideki
günlerde vermeye çalışacağım...
Sevgilerimle ellerinize sağlık, şimdiden afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder