Bu Blogda Ara

25 Aralık 2014 Perşembe

ARNAVUT CİĞERİ






Arnavut Ciğeri'nin Malzeme Listesi;


1- 1 Kilogram kuşbaşı doğranmış Ciğer (Süt dana tercihan)
2- 1 su bardağı un
3- Kızartmalık Sıvı Yağ
4- Pul Biber
5- Tuz



Piyazı için;

6- 2 adet kuru soğan
7- Yarım demet maydanoz
8- Sumak



Yanına garnitür olarak;

9- 2-3 adet patates (küp doğranmış)



Arnavut Ciğeri'nin Yapılışı;


Güvendiğimiz bir kasaptan alacağımız ciğerin çok iyi sinirlerin ayıklanmış
ve kuşbaşı doğranmış olması gerekmektedir...

Derince bir kabın içine alacağımız unu ve tuzu karıştırdıktan sonra kuşbaşı
doğranmış ciğerleri (yıkamadan) unun içine karıştırarak her tarafına un
bulaşmasını sağlıyoruz... İyice unlanan ciğerleri bir tel süzgeçe alıp
fazla unun üzerinden arınmasını sağlıyoruz...

Diğer tarafta soğanları piyazlık doğruyor ve tuz ile ovuyoruz... 
Tuz ile ovduğumuz soğanları bol su ile yıkıyoruz ve tel süzgeçte
süzerek iyice suyundan arındırıyoruz... Bu arada maydanozları da ince
ince kıyarak soğanlara karıştırıyoruz... İçine sumak ve pul biber
karıştırarak kızarmış ciğerleri alacağımız tencerenin en altına piyazı
yayarak yatağını hazırlıyoruz...

Bu arada kızartmalık yağımızı iyice kızdırıyoruz ve içine bir tatlı kaşığı
pul biber atıyoruz... Biberler kararmadan hemen arkasından ciğerleri atarak
kızartıyoruz... Ciğer hemen kızaracaktır... Fazla kızartmak ciğerin kurumasına
neden olacağı için kararında kızartmak gerekmektedir... Bütün püf noksatı
kızartma aşamasındadır...

Kızaran ciğerleri piyazdan hazırladığımız yatağın üzerine alarak tencerenin
kapağını kapatıyoruz... Diğer kızarttığımız ciğerleri de üzerine kızardıkça
ilave ediyoruz...

Yalnız bir kaç aşamada kızartmayı tamamlayacaksak yağı döküp yeniliyoruz...
Ve her defasında içine pul biber atmayı ihmal etmiyoruz... Yanmış yağda
ciğerleri kızartmıyoruz...

Kızartma işlemi bitince tencereye aldığımız ciğerleri piyaz ile karıştırıyoruz
ve yanına küp doğranmış patates kızartması ile birlikte servis yapıyoruz...

Arzuya göre üzerine pul biber ilave edebiliriz...

Genellikle ciğeri kızartırken yağın içine pul biber atmayı çok kişi
bilmez... Ancak gerçek arnavut ciğeri bu şekilde kızartılır...

Afiyetle... :-)









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder