Sebzeli Bulgur Pilavı'nın Malzeme Listesi;
1- 2 Su bardağı pilavlık Bulgur
2- 1 adet irice kuru soğan
3- 1 adet kapri biber
4- 2 adet çarliston biber
5- 2 adet orta boy havuç
6- 2 adet orta boy kabak
7- 2 adet orta boy patlıcan
8- 1 yemek kaşığı biber salçası
9- 2 adet domates rendesi
10- 5-6 diş sarımsak
11- 1 çay bardağı zeytinyağı
12- 2 adet kesme şeker
13- Tuz (mümkünse kaya tuzu)
Sebzeli Bulgur Pilavı'nın Yapılışı;
Soğanları ufak ufak yemeklik doğruyoruz... Havucun üzerini kazıdıktan sonra halka
halka doğruyoruz... Biberlerin çekirdeklerini çıkarttıktan sonra ufak ufak
doğruyoruz, bir çay bardağı zeytinyağı ile kavurmaya başlıyoruz...
Kabakların üzerini kazıdıktan sonra ufak ufak doğrayıp tencereye ilave ediyoruz...
Patlıcanları alacalı soyup, ufak ufak doğrayıp tencereye ilave ediyor ve kavurma
işlemine devam ediyoruz... Kavurma işlemi devam ederken bir yemek kaşığı biber
salçası ve iki adet domatesin rendesini içine ilave ediyoruz tuzunu, şekerini
ve doğradığımız sarımsakları ilave edip fazla öldürmeden kısık ateşte pişmeye
bırakıyoruz...
Yıkadığımız ve suyunu süzdüğümüz bulguru tencereye ilave ediyoruz. Suyunu
ayarlıyoruz (ki; bunun için tahmini bir bardak bulgura 1/5 su bardağı sıcak sudur
ancak harcın kıvamını ve suyunu da göz önünde bulundurmamız gerekiyor)
Altını kısıyoruz ve kısık ateşte bulgurlar şişene kadar pişiriyoruz... Bazen su
ilavesi isteyebilir... Bunun için sıcak su ilave edebiliriz...
Piştikten sonra tencerenin ağzını temiz bir mutfak havlusu ile kapatıyoruz ve
demlemeye bırakıyoruz...
Demlenen bulgur pilavını arzuya göre; sıcak, ılık veya soğuk olarak servis
yapıyoruz...
Tüm zeytinyağı ile pişen yemeklerde olduğu gibi soğuk olarak da çok rahatlıkla
tüketilen bir pilav çeşidi olarak sevdiklerimize sunuyoruz...
Bulgurun hazmı pirince göre daha kolaydır, metabolizmayı hızlandırır ve özellikle
şeker hastalarının bulguru pirince göre daha sık kullanmaları doktorlar tarafından
önerilir... Gönül rahatlığıyla sofralarımızda bol bol kullanmamız
gereken bir besin çeşididir... Bir de sebze ile zenginleştirilmiş ve zeytin
yağında
pişen bulgur pilavının besin değerinin yüksekliği ve sağlık açısından zenginliği
tartışılmaz...
Afiyet Olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder