Bu Blogda Ara

7 Aralık 2014 Pazar

FIRINDA İMAM BAYILDI





  

Fırında İmam Bayıldı'nın Malzeme Listesi;


1- 8 adet orta boy patlıcan
2- 3 adet irice kuru soğan
3- 2 adet kapri biber
4- 2 adet çarliston biber
5- 2 adet domates 
6- 1 baş sarımsak
7- kızartmak için sıvı yağ
8- 1 çay bardağı zeytin yağı
9- 2 adet kesme şeker
10- Tuz (mümkünse kaya tuzu)


Üzeri için;

11- 1 adet domates
12- 7-8 adet sivri biber



Fırında İmam Bayıldı'nın Yapılışı;


Patlıcanları alacalı soyarak işe başlıyoruz, Bol miktarda tuz attığımız suda
bekletiyoruz... Patlıcanlar suda beklerken bizde iç malzememizi hazırlıyoruz...

Soğanları piyazlık doğruyoruz... Biberlerin çekirdeklerini çıkarttıktan sonra
ufak ufak doğruyoruz, bir çay bardağı zeytinyağı ile kavurmaya başlıyoruz...
Kavurma işlemi devam ederken iki adet domatesi rendeleyip içine ilave ediyoruz
tuzunu, şekerini ve sarımsakları ilave edip fazla öldürmeden kısık ateşte
pişmeye bırakıyoruz...

Diğer tarafta tuzlu suda beklemekte olan patlıcanları sudan çıkartıp iki elimizle
iyice sıkarak kara suyunun çıkmaksını sağlıyoruz ve sonra bir havlu yardımıyla
üzerindeki tüm suyunu aldıkdıktan sonra tavaya koyduğumuz sıvı yağın içerisinde
her tarafı eşit şekilde kızaracak şekilde kızartıyoruz... Bu arada fazla
kızartmamaya ve yağın taze ve tek kullanımlık olmasına dikkat ediyoruz...

Kızarttığımız patlıcanları bir kağıt havlunun üzerine alarak fazla yağının
süzülmesini sağlıyoruz ve daha sonra kızarmış olan patlıcanları bir fırın
tepsisine alarak ortalarını kayık şekline gelecek hale getiriyoruz... Bunu yaparken
her iki taraftan da açılmaması ve malzemelerin dökülmemesi için pay bırakıyoruz...

Hazırladığımız harç ile patlıcanların içlerini eşit şekilde dolduruyoruz...
Harç artarsa dolmalık biber veya Sert olan domatesleri de doldurabilirsiniz...
Harcın suyunu tepsiye dökün kendi suyunda pişsin gerekirse yarım çay bardağı
kadar su ilave edebilirsiniz...

Üzerini domates dilimleri ve sivri biber ile süsleyerek fırına veriyoruz...
Fırın ısısının çok fazla olmamasına dikkat edin 150 derece civarında bir
ısı yeterli olacaktır... 35-40 dakika sonra üzeri kızarmaya başlayınca 
fırından çıkartın ve soğumaya bırakın...

Ilık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz...


Tabii mevsiminde yapılırsa çok daha güzel oluyor, ancak her mevsimde tüketmeyi
sevdiğimiz bir zeytinyağlı olduğu için yazın ana yemek, kışın da yardımcı
yemek olarak sofralarımızda yer alıyor... 

Yapanların ellerine sağlık...

Afiyet Olsun...










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder