Karışık Ev Turşusu Malzeme Listesi;
1- Büyükce bir adet turşuluk lahana
(pazardan alırken özellikle turşuluk olmasına dikkat edin, satıcı sizi yönlendirecektir)
2- yarım kilo kapri biber
3- yarım kilo acı biber
4- 1 kilo havuç
5- 3 kilo yeşil domates
6- 5-6 baş sarımsak
7- 2-3 kilo kornişon yada salatalık
8- 2 demet maydanoz
9- 3-4 adet limon
10- Üzüm Sirkesi
11- Kaya tuzu
12- Yarım çay bardağı nohut
13- İyi Su (muhtemelen damacana suyu)
14- Boş Kavanozlar
Karışık Ev Turşusunun Yapılışı;
Turşu yapımına ön hazırlıkları yaparak başlamalıyız bunun için 5-6 baş sarımsağı
taneleyerek kaynar suda 10-15 dakika bekletiyoruz... Sıcak suda bekleyen sarımsaklar
çok çabuk soyulacaktır...
Diğer tarafta havuçların üzerlerini kazıyoruz, yıkadıktan sonra dilimliyerek hazırlıyoruz...
Kapri Biberlerin çekirdeklerini temizleyerek onları da iri parçalara bölüyoruz...
Domatesleri çok iyi yıkadıktan sonra büyüklüğüne göre dörde beşe bölüyoruz...
Lahanayı iri parçalara ayırarak bol suda bekletiyoruz ve içlerine su girerek
temizlenmesini sağladıktan sonra kevgire alıyoruz ve içindeki suyun iyice süzülmesini
bekliyoruz...
Diğer tarafta limonları yuvarlak dilimliyoruz... İri salatalıkları dilimliyoruz...
Duruma göre bazılarını bütün bırakıyoruz... Ancak üzerlerine kürdan ile birkaç yerden
delik açıyoruz...
Aynı işlemi biberlere de uyguluyoruz... İçine turşu suyunun girmesi için kürdan
batırıyoruz...
Boş kavanozların en altına on-onbeş adet nohut atıyoruz ve üstüne istediğimiz
malzemeyi ya sırayla ya da sadece tek olarak arzuya göre sıralıyoruz...
Ancak her kavanoza mutlaka konulması gereken Sarımsak, kapri biber ve havuç
dilimlerini aralarına katmayı ihmal etmiyoruz... Bir de ben renk versin diye
her kavanoza yarım veya dörtte bir parça kırmızı lahana özellikle ilave
ederim ki suyuna renk versin görüntüsü daha hoş olsun diye...
Yuvarlak kestiğimiz limonları bir kaç dilim olarak yanlarına hem de görüntü
vermesi için süslüyoruz...
Kavanozları üzerinden iyice bastırarak yerleştiriyoruz... Mümkün olduğu
kadar yer kalmamasına özen gösteriyoruz...
Yıkadığımız maydanozları kavanozların en üstüne saplarıyla beraber bükerek
kapak yapıyoruz...
Diğer tarafta 1 litre suya; 1 yemek kaşığı tepeleme kaya tuzu ve yarım çay
bardağı üzüm sirkesi ilave ederek karıştırıyoruz ve tuzun iyice erimesini
sağlıyoruz...
Bu bir ölçü ancak; sizin yapacağınız bu malzemeye göre beş veya altı
litreden aşağı turşu suyu hazırlamamanız gerekmektedir...
Hatta daha fazlası da olabilir...
Bu ölçüye göre ihtiyacınız olan turşu suyunu arttırabilirsiniz...
Ancak ölçerek yapmanızda fayda var... Fazla tuzlu veya fazla sirkeli
olması sizin turşunuzun tadının daha keskin olmasını sağlayacağından
belki de yemekte zorlanabilirsiniz...
Hazırladığımız suyu yavaş yavaş turşu kavanozlarına yerleştirdiğimiz
sebzelerimizin üzerine döküyoruz... Ancak hemen ağızlarını kapatmıyoruz
çünkü sebzelerin aralarına giren turşu suyu azalacaktır ve aşağıya inecektir.
Üzerine tekrar ilave yapmanız gerekebilir...
Bir saat kadar beklettikten sonra son ilavesini de yaparak kavanozların
ağızlarını çok sıkı bir şekilde kapatıyoruz ve en az 12-15 gün hiç ellemiyoruz,
açıp bakmıyoruz, dışardan kontrol ediyoruz... Çok nadir de olsa suyu azalabilir
o zaman yine aynı ölçüyü baz alarak turşu suyu hazırlıyoruz ve ilave ediyoruz...
Ancak ilk yaptığınızda kavanozları kapatmadan önce beklerseniz suyun azalması
pek nadir olur...
İki hafta sonra kavanozları dışarıdan gözlemlediğinizde turşunun artık hazır
olduğunu renk değişiminden anlarsınız... Sebzelerin rengi değişmeye ve daha
yumuşak görünmeye başlamışlardır...
Beklediğinize değecek bir şekilde sağlıklı günlerde tüketmeniz dileği ile...
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder