Bu Blogda Ara

18 Nisan 2014 Cuma

BABAANNEMİN ŞIHILMAHŞİ'Sİ





Babaannemin Şıhılmahşi'sinin Malzeme listesi;

1- 5 adet kabak
2- 250 gr. Dana Kaburga kıyma
3- 1 su bardağı haşlanmış nohut
4- 1 orta boy soğan
5- Yarım demet maydanoz
6- Karabiber
7- Tuz
8- Kızartmak için Sıvı yağ

Üzeri İçin;

9- Yoğurt
10- Sarımsak



Babaannemin Şıhılmahşi'sinin Yapılışı;

İlk önce Şıhılmahşi'nin içini hazırlayarak başlıyoruz... Bir orta boy soğanı
yemeklik doğrayarak az sıvı yağ ile kavuruyoruz... Soğanın rengi saydamlaşınca
kıymayı içine katıp iyice tanelenerek kavrulmasını sağlıyoruz,  amaç burada
kıymayı topak bırakmamaktır... İyice kavurduğumuz kıymamızın üzerine tuzunu
karabiberini koyuyoruz ve ince ince kıydığımız maydanozlarımızı da katıyoruz.
Haşladığımız nohutlarımızın kabuklarını mutlaka çıkartıyoruz ve kavurduğumuz
kıymaya katıyoruz... Karıştırıp dolmanın içine doldurmak üzere bir kenara
beklemeye alıyoruz...

Bu arada üzerini temizlediğimiz kabaklarımızın içlerini de oyarak dolma olacak
şekilde hazırlıyoruz.. 

Dolmalık şekilde hazırladığımız kabaklarımızı bütün olarak kızgın yağda kızartıyoruz.
Kızarttığımız kabaklarımızı yağını almak üzere bir kağıt havlunun üzerine alıyor ve
fazla yağını süzdürüyoruz... 

Yağı iyice süzülen kabakların içlerine hazırladığımız harcımızı dolduruyoruz. Tencereye
pişirmek üzere diziyoruz ve üzerine az sıcak su ve biraz tuz ilavesiyle kısık ateşte
pişiriyoruz... İç malzemesi ve kabaklar pişmiş olduğu için çok çabuk pişecektir...

Ancak pişirirken asla dolmanın üzerine yağ koymuyoruz kıyma kendinden yağlı olduğu
için ve kabaklar da kızartıldığı için yağ miktarı yeterli gelecektir...

Pişen şıhılmahşi'yi servis tabağına alıyoruz ve üzerine sarımsaklı yoğurt ile
servis yapıyoruz...

Ancak şıhılmahşi'yi pişirirken hiç domates ve salça koymadığımı görerek şaşırmış
olabilirsiniz... İnternette de çeşitli sitelerde araştırdım salça veya domates
koyarak pişirmişler... 

Ancak Rahmetli Babaannecim şıhılmahşiye asla domates ve salça koymazdı... Bizler
bunun aslını Babaannemden bu şekilde öğrendik ve yıllarca evimizde bu şekilde
pişti... Hatırlarım tariflerini verirken de hep soranlara "buna domates konmaz
tadını bayar, bunun asıl yapılışı budur" derdi... 

Babaannem şıhılmahşiyi doldururken içini arttırsın da biz de o içi dolmanın pişmesini 
beklemeden yiyelim diye elimizde kaşıklar beklerdik...

Kabağa dereotu yakışır ben de üzerine sadece süs olarak koydum... 

Afiyet olsun...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder