Bu Blogda Ara

28 Nisan 2014 Pazartesi

ERİŞTELİ, MANTARLI TAVUK






Erişteli, Mantarlı Tavuk'un Malzeme Listesi;


1- 1 paket tavuk pirzola
2- 1 su bardağı erişte
3- 3 adet köylü biberi
4- 3 adet kapri biber
5- 1 paket Taze Mantar
6- 3 adet orta boy domates
7- Karabiber
8- Tuz


Beşamel Sos İçin;

8- 2 çorba kaşığı tepeleme un
9- 1 su bardağı süt
10- 1 yumurta
11- Yeterince sıvı yağ
12- Yeterince sıcak su ve tavuk suyu
13- Tuz


Üzerine;

14- 1 Su bardağı rendelenmiş kaşar (veya chedar) peyniri



Erişteli, Mantarlı Tavuk'un Yapılışı;


Bir paket tavuk pirzolayı üzerini örtecek kadar su koyarak haşlıyoruz.

Diğer tarafta bir su bardağı erişteyi makarna haşlar gibi aldante haşlayıp süzüyoruz.
Üzerinden soğuk su gezdirip dirilmesini sağlıyoruz ve biraz zeytinyağı ve tuz ile
karıştırıp fırın tepsisinin en altına yayıyoruz... (isterseniz evde kesilmiş
erişte de kullanabilirsiniz, ben öyle yaptım)

Haşlanan tavukları didikliyoruz, biberlerin çekirdeklerini çıkartıp, ufak ufak
doğruyoruz... Domateslerin sulu ve çekirdekli kısımlarını çıkartıp etli kısımlarını
ufak ufak doğruyoruz... Hepsini birbirine karıştırıp üzerine tuz ve karabiber ilave
ediyoruz... Tüm malzemeyi de fırın tepsisindeki eriştenin üzerine yayıyoruz..

En son olarak haşladığımız mantarları da dörde veya daha ufak bölerek fırın tepsisinde
bekleyen yemeğimizin üzerine ilave ediyoruz...

Diğer tarafta Beşamel sosumuzu hazırlıyoruz ve en üste dökerek yayıyoruz... Fırında
orta ısıda yaklaşık bir yarım saat kalan yemeğimizi fırından çıkartmadan önce üzerine
rendelenmiş kaşar veya çedar ilave ediyoruz. Üzeri kızardıktan sonra fırından aldığımız
yemeğimizi dilimler halinde bölerek servis yapıyoruz...

Afiyet olsun...


Bu arada Beşamel Sos'un tarifini bir kez daha vereyim istedim;

Tenceye dört-beş kaşık kadar koyduğumuz sıvı yağ ile iki kaşık tepeleme unu
döndürerek hafif kavuruyoruz bu arada bir bardak sütü yavaş yavaş dökerek karıştırıyoruz...
Sosumuzu et yemeklerinde kullanacaksak et suyu, tavuk yemeklerinde kullanacaksak
tavuk suyu ile döndürerek çoğaltıyoruz... yalnız her su ve et suyu ilave ettiğimizde
sosumuz çoğalacak ve katı bir hal alacaktır... Ancak hızlı karıştırma ve tüm malzemeleri
birbirine hızlı katma şeklinde bol karıştırmalı bir sostur.. En son olarak istediğimiz
kıvamı aldığından (boza kıvamı) içine bir yumurta kırıyor ve yine çok hızlı bir şekilde
karıştırmaya devam ediyoruz. Eğer çok iyi karıştırmazsak yumurta pişer ve çok kötü
bir görüntü elde eder...









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder