Bu Blogda Ara

8 Nisan 2014 Salı

TAHİNLİ PİYAZ (İZMİR PİYAZI)






Tahinli Piyaz'ın Malzeme Listesi;


1- 2 Su bardağı haşlanmış kuru fasulye
2- 2 adet kuru soğan (tercihan kırmızı soğan)
3- 1 Demet Maydanoz
4- 2 adet katı haşlanmış yumurta
5- 2 adet orta boy domates
6- 1 su bardağı tahin
7- 1 limon
8- Birkaç diş dövülmüş sarımsak
9- 4-5 yemek kaşığı sirke
10- Kırmızı pul biber
11- Tuz
12- Fasulyenin haşlama suyundan bir çay bardağı kadar
13- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı




Tahinli Piyaz'ın Yapılışı;

Fasulye'yi geceden ıslatıp, sabah haşlayın... İyice haşlanan fasulyeleri süzün...
Haşlama suyunu ayrı bir yerde biriktirin atmayın... Sosumuzu yaparken lazım olacak...

Süzülen fasulyeleri piyazı yapacağınız derince bir kabın içine alın, soğanları piyazlık 
doğrayın üzerine az tuz döküp ovun sertliği gitsin... Bu arada domatesleri ufak ufak ve
maydanozları ince ince doğrayın birbirine karıştırın...

Diğer tarafta bir kasenin içinde dövülmüş sarımsak, pul biber, tuz, limon suyu, sirke 
ve tahini karıştırın. Karıştırdığınızda tahin koyulaşacaktır. Fasulyenin haşlama 
suyundan ilave ederek tahini yavaş yavaş çözün ve sos kıvamına getirin. Kıvama gelen
tahin sosu fasulyelerin üzerine dökerek hepsini birden karıştırın...

Servis tabağına aldığınız piyazın üzerini yumurta dilimleri ve domates ile süsleyin 
birkaç kaşık zeytinyağını üzerine gezdirin, ayrıca maydanoz ilavesi yaptıktan sonra 
servise hazırdır...

İzmir'in bu çok meşhur piyazının en büyük özelliği haşlama suyunun atılmayıp, sosunu
yaparken piyazın içinde kullanılmasıdır... Bunu gerçek İzmir Piyazı yapmak isteyenler
bilirler... 


Afiyet Olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder