Malzeme Listesi;
1- 2 kg.doğranmış ve ayıklanmış balkabağı
2- 4 su bardağı şeker
Üzerini süslemek için;
3- Dövülmüş ceviz
4- Arzuya göre tahin
Yapılışı;
Kabuklarını doğrayıp, iri parçalar halinde böldüğümüz kabakları yıkadıktan
sonra suyunun süzülmesi için kevgirde bekletiyoruz. Kaynarken kabarma yapacağı
için derin bir tencereye iki sırayı geçmeyecek şekilde diziyoruz.
(İki sıra dizmekteki nedenimiz kendi suyunda pişireceğimiz için üstte kalan
kabaklar şekeri çekmeyecek alttaki kabaklar şerbetin içinde kalacağından lezzet
farkı olmasın diyedir.)
Şekerin yarısını koyup ilk önce ağzı kapalı tencerede pişirmeye
başladığımız kabaklarımız dağılmasın diye bir taşım kaynattıktan sonra altını
kısarak ağır ateşte pişiriyoruz. Piştiğinden emin olduktan sonra altını kapatıp
yarım saat soğumaya bırakıyoruz. Üzerine şekerin geri kalanını döküp tekrar
ağır ateşte bir miktar daha pişiriyoruz.
(Bunu yapmaktaki nedenimiz kabak kaynarken çok fazla su salar ve şeker kabağı
daha fazla sulandırır. Bu su kabağın dağılmasına neden olur. Pişirdikten sonra
koyduğumuz şeker tam aksine kabağın toparlanmasını sağlar ve suyunu kıvama getirir.)
Piştikten sonra soğumaya bıraktığımız kabak tatlısını üzerine koyacağımız
cevizle veya tahinle, arzuya göre her ikisiyle birlikte servis yapabiliriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder