https://www.facebook.com/lezzetyildizi
Malzeme Listesi;
1- 1 kg. pırasa
2- 2 adet orta boy havuç
3- 1 adet Orta boy soğan
4- 1 çay bardağı zeytinyağı
5- 2 çorba kaşığı pirinç
6- iki adet kesme şeker
7- Tuz
Terbiyesi için;
8- 1 adet yumurta
9- 1 orta boy limon
Yapılışı;
Pırasaları ve havuçları ayıklayıp doğradıktan sonra hazır bekletelim.
Bu arada ufak küpler halinde doğradığımız soğanı zeytinyağı ile kavuralım,
soğan pembeleşmeden halka doğradığımız havuçları da içine atıp biraz
döndürelim. Havuçların rengi dönmeye başlayınca içine pırasaları da atalım
ve birlikte alt üst yapalım üzerini örtecek kadar su ilave edelim, bu
arada tuzunu ve şekeri içine atalım ağzını örtelim pişmeye bırakalım
pırasalar yarı pişince pirinci ilave edelim. Ocaktan inmesine yakın
terbiyesini yapıp bir iki taşım daha kaynattıktan sonra söndürelim ve
soğumaya bırakalım daha sonra dolapta bekletip soğuk servis yapalım.
Terbiyenin yapılışı;
Yumurta ve limon suyunu bir fiske tuz ile çırpalım, yemeğin suyundan
bir kaşık alıp içine katalım yine çırpalım, sonra yine yemeğin suyundan
alalım ve yine çırpalım bunu böyle birkaç kez tekrarlayalım. Terbiye
yemeğin sıcaklık derecesine ulaşınca, terbiyeyi tencereye salalım.
Terbiyeyle birlikte yemeğin iyice özleşmesini ve bir iki taşım
kaynamasını bekleyelim. Eğer kaynatmazsak yumurta çiğ kokar, eğer
yumurtayı iyi çırpmazsak yemeğin içinde beyaz beyaz iplikler halinde
olur ve çirkin bir görüntüye yer açar,
Eski saray geleneklerine dayanan bir İstanbul yemeğidir. Biliriz ki;
Osmanlıda salçalı yemekler bilinmez ve hep beyaz pişirilirdi...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder